På undra.se kan vem som helst ställa frågor och bidra med svar utan att behöva registrera sig. Välkommen!
undra.se

Hur botar man förkylning?

Hur kan man bota en förkylning snabbt? Är det ens möjligt?
frågades för Dec 14, 2011 i Kropp och hälsa av anonym
 

9 Svar

+2 röster
Det går inte att bota en förkylning, endast lindra symptomen. Kroppen måste få bekämpa viruset på egen hand och för att hjälpa den med detta bör du vila, få mycket sömn samt undvika träning, cigaretter, kaffe och alkohol. Har du dessutom feber är det extra viktigt att ta det lugnt. Stanna hemma, dra upp värmen och stäng av mobilen.

Angående träning är det väldigt viktigt att inte träna med halsont eller feber då detta kan leda till direkt livsfara! Det är därför bra att vänta med träningen några dagar extra även om den värsta förkylningen har gått över.
svarat Dec 16, 2011 av anonym
+1 röst
Ät mycket C-vitaminrik frukt såsom apelsin, citron och grapefrukt. Kan även rekommendera persilja, pepparmint, lök och honung. Sägs även att mycket zink ska hjälpa så det kan vara en idé att skaffa zinktabletter på Apoteket!
svarat Dec 16, 2011 av anonym
Det är en vanlig missuppfattning att C-vitamin gör att en förkylning går över snabbare men sanningen är att den endast hjälper till att bygga upp immunförsvaret. När du väl fått förkylningen är det redan för sent för C-vitamin men i förebyggande syfte, javisst!
0 röster
Som sagt så hjälper endast C-vitamin att skydda mot att få förkylning, inte att bli av med den. Det man däremot kan och bör göra är att dricka mycket vatten, juicer och théer. Vätskor motverkar att din hals och näsa torkar ut och hjälper slemhinnekörtlarna att öppna upp sig så de blir lättare att rengöra. Vätskor är dessutom väldigt bra när du har feber samt bidrar till borttagningen av gifter som producerats av döda celler, vilket förbättrar motståndet mot virus.
svarat Dec 16, 2011 av anonym
0 röster
En hederlig huskur är att tvätta munnen med saltvatten! Lös upp en halv tesked salt i varmt vatten och gurgla fem-sex gånger. Jättebra mot ont i halsen i alla fall.
svarat Dec 16, 2011 av anonym
0 röster
Vattenångor och varmt bad! T.ex. kan du stå i duschen med rinnande varmt vatten, köra det klassiska balja, handduk och varmt vatten eller bara andas in ångorna över en kastrull. Förutom att lösa upp i det nasala systemet har jag för mig att den höga temperaturen faktiskt kan döda viruset.

Läste någonstans att kycklingsoppa ska vara väldigt bra eftersom det både är varmt, ger mycket vätska samt att ingridienserna minskar svullnader i näsgångarna.
svarat Dec 16, 2011 av anonym
0 röster
Jag kan verkligen rekommendera att skölja näsan med en varm saltlösning. Det finns speciella nässköljare för detta som är billiga. Det kanske inte botar men är otroligt skönt när man är täppt.
svarat Dec 16, 2011 av anonym
0 röster
Läkare rekommenderar ofta att använda en luftfuktare, speciellt när ett barn blir sjukt. Det hjälper mot täppthet och är skönt i allmänhet! Kom dock ihåg att rengöra den regelbundet för att förhindra att mögel sprids i luften.
svarat Dec 16, 2011 av anonym
0 röster
Pressa två citroner drick en på morgon och en på kvällen! Det bör gå över då!
svarat Mar 16, 2013 av anonym
0 röster
Jag kollade runt lite och jag tyckte det var lite oklart om förkylning är ett virus eller en bakterie, men om det är en bakterie så är det bästa att hålla sig så varm som möjligt.
Man kan ju koka bort bakterier ur vatten och kroppen kan fungera på samma sätt då den höjer temperaturen. Vi kallar det att få feber ;)
svarat Jun 18, 2013 av anonym