På undra.se kan vem som helst ställa frågor och bidra med svar utan att behöva registrera sig. Välkommen!
undra.se

Hur mycket är ett människoliv värt?

Om någon planerar och dödar en annan människa dvs. överlagt mord. Borde inte påföljden då bli dödsstraff? I bibeln står "öga för öga tand för tand".
frågades för Mar 18, 2012 i Filosofi av irish (1,880 poäng)
recategorized Mar 18, 2012 av irish
 

3 Svar

0 röster
 
Bästa svaret
Alla moderna juridiska system säger att en människas liv är ovärdeligt och en människa kan inte köpas för pengar, dvs slaveri är förbjudet. Men eftersom vi inte har oändligt med resurser som kan rädda alla liv måste liv ändå prissättas, tex vem ska ambulansen prioritera. Det blir en marginalkostnad och med hjälp av såna kan man beräkna med kalkyler hur mycket ett människoliv är värt.
svarat Mar 19, 2012 av metallum60 (550 poäng)
selected Mar 19, 2012 av irish
+1 röst
Jag anser att det finns förmildrande omständigheter. Men om en person nu  planlagt att döda någon, sätter sin plan i verket med positivt resultat sätt ur förövarens synvinkel tycker jag att det är befogat att denne betalar med sitt eget liv. Annat vore orättvist.
svarat Mar 18, 2012 av irish (1,880 poäng)
0 röster
Fast om mordet aldrig skett kan ju inte oga for oga innebara att manniskan maste dodas. Snarare att nagon maste planera doda den utan att genomfora det fast vad ar det for straff? :P

Jag tycker inte att ett manniskoliv kan vardesattas overhuvudtaget och jag ar inte heller for dodsstraff. Det skulle dock vara intressant att hora vad en filosofiprofessor (helst en professor i moralfilosofi) har att saga om saken! Om det overhuvudtaget gar att resonera om.

Vad tycker du sjalv?
svarat Mar 18, 2012 av anonym
Om vi antar att man dömer en person som senare visar sig oskyldig, hur ska man då göra? Ska man döda alla i nämnden också?