På undra.se kan vem som helst ställa frågor och bidra med svar utan att behöva registrera sig. Välkommen!
undra.se

Var det rätt att släppa atombomberna?

frågades för May 6, 2012 i Historia av anonym
 

2 Svar

0 röster
Det var rätt. Det förkortade kriget med ca sex månader. En invasion hade kostat många liv för usa och deras allierade.
svarat Jan 26, 2013 av anonym
Framför allt hade det kostat japanska folket många liv. Mentaliteten i Japan var under kejsaren att varenda människa skulle slåss till döden vid en invasion.
0 röster
För att kunna dra några slutsatser om det var rätt eller inte att släppa atombomberna måste man först och främst förstå sammanhanget.

Atombomberna släpptes inte huxflux utan först efter en väldigt intensiv bombkampanj över hela Japan. Exempelvis så jämnades hela Tokyo med marken med över 100 000 döda (d.v.s. i samma nivå som atombomberna). Trots detta så vägrade japanerna att kapitulera vilket gjorde att atombomben verkligen blev sista utvägen innan en markinvasion. Faktum är att Japan var så sönderbombat att en av anledningarna till att man valde Hiroshima och Nagasaki var för att de var de enda städerna som inte redan hade bombats.

Vi pratar alltså om en situation som var helt vansinnig där beslutet att släppa atombomben inte alls var så svårt. Det handlade bara om att fortsätta förödelsen som redan var påbörjad för att försöka få Japan att ge sig.
svarat Feb 8, 2013 av anonym