På undra.se kan vem som helst ställa frågor och bidra med svar utan att behöva registrera sig. Välkommen!
undra.se

Vad har palmolja för någon funktion i chipsen?

frågades för Dec 28, 2012 i Mat och dryck av anonym
redigerade Dec 29, 2012 av admin
 

3 Svar

0 röster
Billigt! Eftersom den växer vid ekvatorn kan den producera året runt. Ett hektar ger i snitt 3 ton olja per år, och på de mest effektiva plantagerna kan man pressa ut det dubbla. För att få så mycket olja från raps, solros eller soja krävs det upp till tio gånger större odlingsytor.
svarat Jan 3, 2013 av anonym
0 röster
Chips med palmolja bör man nästan bojkotta. Efterfrågan på billig palmolja har gjort att palmoljeplantagen växt och orsakat en skövling av regnskogen i Malaysia och Indonesien där majoriteten av palmoljan kommer från. Det är t.o.m. så att om plantagen fortsätter att växa så kommer orangutanger i det vilda att vara utrotade inom 10 år.

Så för att rädda regnskogen bör man istället köpa chips baserade på solrosolja. De är dessutom nyttigare (4-5% fett i solrosolja jämfört med 14-15% i palmolja).
svarat Jan 4, 2013 av anonym
0 röster
Chips framställs genom att man friterar potatis vilket innebär att potatisskivor sänks ner i het olja (t.ex. palmolja). Eftersom oljan klarar högre temperaturer än vatten så avdunstar vattnet från potatisens yta och resulterar i att chipsen får en frasig och spröd yta.
svarat Jan 4, 2013 av anonym