Varför jäser inte degen?

Jag håller på baka och låtit degen stå länge nu men inget händer. Varför jäser den inte?

frågat av anonym


De vanligaste orsakerna att degen jäser dåligt är:

  1. För varmt eller för kallt degspad
  2. För hög eller låg temperatur vid jäsningen
  3. För kort bearbetningstid av degen
  4. Gammal jäst
  5. För mycket mjöl, fett, socker, salt eller ägg i degen

Vilken temperatur det ska vara i degspadet beror också på vilken sorts jäst man använder. Färsk jäst löses upp i 38°C medan torrjäst löses upp i ca 45 °C för att jästen ska aktiveras. Optimal degtemperatur vid själva jäsningen är 25 - 28°C.

Ett tips för att degen ska jäsa bättre är att lägga en bakduk över degen, detta är för att skydda den mot drag som jästen är känslig för. Man kan till och med lägga över en plastpåse, eftersom detta skyddar mot drag ännu bättre än en handduk. Själva bunken kan man ställa på spisen om man t ex redan har ugnen igång så får jästen lite extra värme.

Men det kanske inte ens är något fel på din deg utan den kanske bara behöver jäsa lite till, hur länge en deg behöver jäsa beror nämligen på hur mycket jäst man har haft i den! Det kan ta allt mellan 10 min - 3 h för en deg att ta fart i jäsningen.

svarat av anonym


Skapad: 2013-01-04 11:40:07

Uppdaterad: 2020-03-22 17:08:09