Hur får man lucida drömmar?

Lucida drömmar (eller klardrömmar) är när man blir medveten om att man befinner sig i en dröm och kan börja styra drömmen som man vill. Det har bara hänt mig ett fåtal gånger men minns ändå hur fantastiskt det var att kunna göra vad som helst och skapa sin egen värld. Flyga över Alperna, slåss mot drakar, resa i tiden eller träffa döda släktingar... ja, allt är möjligt!

Finns det någon bra guide eller dylikt för hur man sätter igång dessa? Jag vet att det går att träna upp i alla fall men skulle vilja höra konkreta tips som inte kräver alltför mycket.

frågat av anonym


Skaffa en drömdagbok att skriva upp dina drömmar i. Skriv upp dom direkt när du vaknar när de är som färskast, och försök skriva så exakt som möjligt! Det kan vara svårt att komma ihåg drömmar ibland, men desto mer drömmar du skriver upp desto lättare kommer det bli att komma ihåg.

Om jag inte minns fel drömmer man ca fem drömmar per natt, varav de tre sista är de längsta REM-perioderna. När jag bestämde mig för att prova på att klardrömma försökte jag minnas de tre sista drömmarna per natt, men jag kom kanske som mest ihåg två. Man kan prova att ställa sin väckarklocka att ringa efter 4.5 , 6 och 7.5 h in i sömnen när sömnperioderna infaller och då skriva drömmarna i drömboken innan man somnar igen. Det funkade bra, men det var lite jobbigt också att få avbruten sömn. Men prova om du känner för att satsa järnet! :)

Här är en bra sida om lucida drömmar och hur du kan gå till väga http://www.dreamviews.com/content/

Ha tålamod och lycka till! :)

svarat av anonym


Skapad: 2012-02-18 17:34:22

Uppdaterad: 2020-03-22 17:08:08