Hur flugfiskar man?

frågat av anonym


I flugfiske är det till skillnad från vanligt dragfiske inte i draget (eller flugan i det här fallet) som tyngden ligger, utan i linan. Eftersom det är tyngden som gör att man kan kasta ut kräver det en något annorlunda teknik.

Det bästa är egentligen att låta någon visa eller kolla på en YouTube-video men enkelt sagt handlar det om att slänga linan fram och tillbaka över huvudet och successivt mata ut lina. Detta kontrollerar man med andra handen så det bara matas ut när hela linan bytt riktning och spöt närmar sig maxläge åt ena hållet. Så för varje kast bak och fram matas lite mer lina ut vilket dessutom gör kastet tyngre. När man har tillräckligt mycket lina ute så gör man ett sista kast framåt och låter linan löpa tills flugan lagt sig på vattnet (om man kör torrfluga, annars när flugan gått under ytan). En viktig komponent är att vid varje kast fram och tillbaka göra ett motdrag med andra handen för att öka kraften. Har man dessutom all lina på rullen måste andra handen även dra ut den medan man kastar.

Därefter beror det helt på vilket sorts fiske det är. Kör man torrfluga vill man fiska på vak och lägga torrflugan där man tror fisken ska hugga. När man ser att fisken tar flugan gör man ett mothugg så att flugan sätter sig, vilket kan vara knepigt och det är ofta som fisken hinner spotta ut flugan men det är en del av spelet.

Lycka till!

svarat av anonym


Skapad: 2014-01-22 20:23:38

Uppdaterad: 2020-03-22 17:08:10