Var världen våldsammare förr?

Var världen våldsammare förr eller har det bara blivit sämre? Jag kan tänka mig att vardagen var råare förut men att antalet utsatta ökat i och med militärteknologisk utveckling med massförstörelsevapen och dylikt.

Samtidigt vill jag tro att simpla samhällen som inte är beroende av all teknologi lever i större harmoni än vad vi gör, t.ex. indianstammar eller ökennomader.

frågat av anonym


Jag läste Lasse Bergs skymningssång i kalahari. Han menar att stölder och rivalitet bland nomader är näst intill obefintlig jämfört med jordbrukssamhällen. Anledningen är att det bland nomader inte finns något egentligen att stjäla.

Det ligger i människans natur att utveckla sig sen som det innebär jordens utplåning eller räddning det är svårare att sia om.

svarat av anonym


Här är en suverän artikel om ämnet:

http://www.svd.se/kultur/understrecket/var-valdsamma-tid-ar-bara-en-tebjudning_6991071.svd (Vår våldsamma tid är bara en tebjudning)

I stort kan man säga att det var mycket värre förr och andra världskriget kommer faktiskt bara på nionde plats i antal dödade i våldsamheter. På första plats på kommer An Lushan-upproret i Kina på 700-talet där över 30 miljoner blev dödade!

Artikeln säger även att mord på medeltiden var 100 gånger vanligare än idag och att det i Europa utbröt tre nya krig varje år som dödade upp till 5 procent av befolkningen. Skulle det hända i dagens Europa skulle nästan 40 miljoner bli dödade i krig varje år... bara i Europa!

Mycket läsvärd iallafall... Rekommenderas starkt.

svarat av anonym


Skapad: 2012-04-12 12:13:13

Uppdaterad: 2020-03-22 17:08:08