Vad har palmolja för någon funktion i chipsen?

frågat av anonym


Billigt! Eftersom den växer vid ekvatorn kan den producera året runt. Ett hektar ger i snitt 3 ton olja per år, och på de mest effektiva plantagerna kan man pressa ut det dubbla. För att få så mycket olja från raps, solros eller soja krävs det upp till tio gånger större odlingsytor.

svarat av anonym


Chips med palmolja bör man nästan bojkotta. Efterfrågan på billig palmolja har gjort att palmoljeplantagen växt och orsakat en skövling av regnskogen i Malaysia och Indonesien där majoriteten av palmoljan kommer från. Det är t.o.m. så att om plantagen fortsätter att växa så kommer orangutanger i det vilda att vara utrotade inom 10 år.

Så för att rädda regnskogen bör man istället köpa chips baserade på solrosolja. De är dessutom nyttigare (4-5% fett i solrosolja jämfört med 14-15% i palmolja).

svarat av anonym


Chips framställs genom att man friterar potatis vilket innebär att potatisskivor sänks ner i het olja (t.ex. palmolja). Eftersom oljan klarar högre temperaturer än vatten så avdunstar vattnet från potatisens yta och resulterar i att chipsen får en frasig och spröd yta.

svarat av anonym


Skapad: 2012-12-28 13:46:59

Uppdaterad: 2020-03-22 17:08:09