Hjälper det att äta C-vitamin när man redan är sjuk?

frågat av anonym


C-vitamin går ut i blodet ganska fort så det är inte försent att börja äta det när man redan blivit sjuk. Sedan finns det forskare som menar att C-vitamin inte hjälper alls mot förkylning.

svarat av anonym


nej de hjälper inte

svarat av anonym


Huruvida C-vitamin hjälper mot förkylning eller ej är ett mycket omdebatterat ämne och ingen verkar veta säkert.

Trenden startade på 70-talet när nobelprisvinnaren Linus Pauling publicerade sin bok "Vitamin C och den vanliga förkylningen" där han menade att C-vitamin både förhindrar och lindrar sjukdomen.

2005 gick dock ett gäng forskare vid Canberras universitet ut och menade att C-vitamin inte alls förebygger förkylning, baserat på 55 olika studier som gjorts. Däremot framgick det att personer som regelbundet tog C-vitamin hade kortare förkylningar och alltså tillfrisknade snabbare.

2011 publicerades nya rön i en doktorsavhandling på Karolinska institutet som visade att C-vitamin visst håller oss friskare. Av de 1500 försökspersonerna så minskade risken att bli förkyld med 30 procent för de som fick i sig 200 milligram C-vitamin om dagen (ungefär tre apelsiner) jämfört med de som fick i sig hälften.

Överlag verkar i alla fall forskningen peka på att det är en god idé att få i sig C-vitamin även efter att sjukdomen brutit ut.

svarat av anonym


Skapad: 2013-01-11 11:35:49

Uppdaterad: 2020-03-22 17:08:09