Varför får man hicka?

Varför hickar man?

frågat av anonym


Hicka är fortfarande ett mysterium. Det organ som ligger bakom att vi hickar är diafragman, även kallad mellangärdet. Diafragman sitter mellan brösthålan och bukhålan och är den viktigaste andningsmuskeln. Den drar ihop sig vid inandning (något som ökar brösthålans volym).

Hicka skapas genom att diafragman drar ihop sig ofrivilligt, snabbt och krampliknande. Resultatet blir en kraftig inandning. Detta får i sin tur till följd att struphuvudet stängs reflexmässigt, vilket avbryter inandningen och orsakar det karakteristiska hick-ljudet.

Att struphuvudet stängs när diafragman drar ihop sig kan vara en reflex som hindrar främmande partiklar från att komma ner i lungorna.

Den hicka vi till vardags råkar ut för kan bero på avkylning, hastigt matintag, skratt, alkoholhaltig dryck, kall dryck till varm mat, starkt kryddad mat, hosta mm.

Hicka kan också bero på retning av en nerv som heter Nervus Phrenicus (eller mellangärdesnerven). Diafragman styrs av denna nerv.

Amerikanen Charles Osborne innehar rekordet för den längsta hickan i Guinnes rekordbok. Hans hicka började 1922 och slutade inte förrän 68 år senare. Man uppskattar att han totalt hickade 430 miljoner gånger...

Så akta dig för att reta Nervus Pherenicus ;)

svarat av anonym


Skapad: 2012-01-11 22:01:59

Uppdaterad: 2020-03-22 17:08:08